Нов претседател на Комората

Нов претседател на Комората

По спроведените избори во Комората на овластени архитекти и овластени инженери, М-р Кристинка Радевски, дипл.арх.инж. е новиот Претседател.    …

Повеќе...
Меморандум за соработка меѓу УКИМ и Комора на овластени архитекти и овластени инженери

Меморандум за соработка меѓу УКИМ и Комора на овластени архитекти и овластени инженери

По повод 13 години од постоење на Комората на овластени архитекти, денеска претседателот на Комората, Миле Димитровски заедно со ректорот…

Повеќе...
Доделување на признание Инженерски прстен 2020 година

Доделување на признание Инженерски прстен 2020 година

На 29 септември 2020 година, на платото пред претседатлската „Вила Водно“ во Скопје се одржа свечена церемонија за доделување на…

Повеќе...

Монографија

MONOGRAFIJA

 

 

 

 

 

 

Флаер

Komora trifold web 18.07.2017 001

Брошура

Broshura Komora web 18.07.2017 001

Монографија Инженерски прстен

MonografijaInzPrsten

 

 

 

 

 

 

2. Во која форма сакате да го добивате списанието на Комората - ПРЕСИНГ?

Cert Logo DAS 9001 web

 

×

Порака

Заштита на лични податоци и користење колачиња

Оваа веб страница користи колачиња. Со користење на нашата веб страница, вие се согласувате дека можеме да ги поставиме овие типови колачиња на вашиот уред.

Погледни детали

Не се согласивте колачиња да бидат запишани на вашиот уред. Оваа одлука може да се смени.

Pin It

Kristinka Radevski

ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КОМОРАТА
М-Р КРИСТИНКА РАДЕВСКИ, дипл.инж.арх.

Мандат: 2021 - 2025

М-р Кристинка Радевски, родена битолчанка, работи живее во Скопје веќе 16 години. Архитектонскиот факултет го завршила на Универзитетот Св.„Кирил и Методиј“ во Скопје. Магистерските студии ги завршува со цел стручна доквалификација и специјализација во струката, но на темата „Менаџирање со човечки капитал“.

Таа е архитект со повеќе од 28 години континуирано работно искуство и активен ангажман во сите фази на професијата. Специјалист во менаџирање на комлексни проекти, меѓународни проекти, инфраструктурни, јавни, станбени и административни згради, како и во областа на изградба на објекти од значење за државата, почнувајќи од проектирање, ревизија, надзор, изведба и следење на усогласеноста на процесите во градбата со националната легислатива. Нејзиниот долгогодишен професионален ангажман во Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор од значење за Републиката го заокружува како директор на секторот за градба за цела Македонија. Пред стапување на функцијата Претседател на Комората, работела како специјалист за градба во тимот за имплементација на Проектот за локална и регионална конкурентност, финансиска операција на Европска Унија, Светска банка и Владата на РСМ за развој на туризмот во државата.

Во својот работен век имала прилика да даде активен придонес во работата на бројни стручни комисии, архитектонски конкурси и други стручни тела. Покрај тоа била ангажирана како советник за инвестициски активности на институции од значење за државата: Министерството за образование, Министерството за финансии, Министерството за култура, Министерството за одбрана и Министерството за здравство.

Повеќе од две децении е член на Асоцијација на архитекти на Македонија, а ако активен член во работењето на асоцијацијата била вклучена петнаесет години не само во битолскиот огранок, туку и во Управниот Одбор. Била член на Македонската делегација што учествувала во работата на Генералното Собрание на 23th World Congress of Architecture, UIA 2008 Turin, Italy и на 24th World Congress of Architecture, UIA 2011 Tokyo, Japan, најпрестижните светски настани од областа на архитектурата.

Во работата на Комората се вклучува од 2012 година со активно учество во работењето на нејзините одбори, комисии и тела. Во мандатниот период 2016 – 2021 е Претседател на Надзорниот одбор на Комората. Исто така е претставник на Комората во Одборот за доверба и соработка со јавност при Архитектонскиот факултет во Скопје.

Архитект - творец на убавото, но не само по вокација, туку и по убедување, филантроп, спортист, вљубеник во природата и долгогодишен подржувач на бројни добротворни акции, нејзините активности се евидентни и во областа на хуманитарно-општествени случувања. Активно учествува во хуманитарни спортски и други акции за помагање на лица со попреченост.

banner odluka1

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Број на посетители

Денес194
Овој месец7543
Вкупно од 1.9.2017567433

Комората е членка на Европскиот совет на инженерски комори

Комората е членка на Светската федерација на инженерски организации

Cert Logo DAS UKAS 9001 web